Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

athlites-diatrofikes-diataraxes

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Οι περισσότεροι αθλητές τείνουν να παρουσιάζουν το προφίλ του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικότητα, πειθαρχία και είναι άτομα που στη ζωή τους θέτουν υψηλούς στόχους. Παρεμφερείς τάσεις προσωπικότητας έχουν εντοπιστεί και ανάμεσα στα άτομα που πάσχουν από Νευρική Ανορεξία.

Το 50% του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές λήψης τροφής συνήθως εμπίπτει στην κατηγορία αυτή. Αν αυτή η κατηγόρια διαταραχής λήψης τροφής που τόσο δύσκολα γίνεται αντιληπτή μείνει χωρίς θεραπεία εγκυμονεί τον κίνδυνο προοδευτικά να εξελιχθεί στην τυπική νόσο της Νευρικής Ανορεξίας ή και Νευρικής Βουλιμίας.

Ένα σώμα με χαμηλή σύσταση λίπους συσχετίζεται άμεσα με υψηλή αντοχή, δύναμη και επιδόσεις σε ανταγωνιστικά αθλήματα, πράγμα το οποίο όντως ισχύει για γυναίκες και άντρες.

Επιπλέον οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν και να επιτύχουν τα ιδανικά πρότυπα που επιβάλλει η κοινωνία προωθώντας ένα αδύνατο σώμα να κρατά τα σκήπτρα της αντικειμενικής ομορφιάς και της φυσικής έλξης. Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν αυτόν τον τύπο σώματος, οι αθλητές επιδίδονται σε πολύ έντονη σωματική άσκηση μειώνοντας την θερμιδική πρόσληψη κυρίως από λιπαρές τροφές.

Στις γυναίκες η πορεία προς την επίτευξη χαμηλού βάρους και λίπους μέσω εξαντλητικής φυσικής δραστηριότητας και περιορισμένης κατανάλωσης φαγητού συνήθως οδηγεί σε δυσλειτουργία στον έμμηνο κύκλο ή και σε διακοπή αυτού. Συνέπεια της ελλιπούς διατροφής ανάμεσα σε γυναίκες αθλήτριες, συχνά είναι η οστεοπενία ή και οστεοπόρωση που συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου.

Οι κυριότερη αιτία Διαταραχών Λήψης τροφής ανάμεσα σε αθλητές προκύπτει από την πεποίθηση ότι το πολύ αδύνατο σώμα που χαρακτηρίζεται από χαμηλά αποθέματα σωματικού λίπους, είναι αυτό που μπορεί να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις σε αγώνες κυρίως στα αθλήματα αντοχής.

Ο εντοπισμός Διαταραχών Λήψης Τροφής ανάμεσα σε αθλητές είναι ένα επίμαχο σημείο έρευνας για τους ειδικούς. Τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν εξουθενωτική άσκηση, προετοιμασία που φτάνει έως τραυματισμών, περιοριστικές διατροφικές συνήθειες σε σχέση με το διατροφικό σχήμα που τους έχει προταθεί από τους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους, συχνό ζύγισμα από μόνοι τους και υπερβολικό άγχος και ανησυχία όσον αφορά το σωματικό τους βάρος και σχήμα.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο για ανάπτυξη της Διαταραχής Λήψης Τροφής έχει αποδειχθεί ότι βρίσκονται οι γυναίκες αθλήτριες, οι χορευτές, αθλητές που ασχολούνται με το τρέξιμο, την κολύμβηση και το «body-building».