Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

diatrofikes-diataraxes-paidia

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η χρήση των διαγνωστικών εργαλείων Διαταραχής Λήψης τροφής στα παιδιά, γίνεται ιδιαίτερα προβληματική καθώς η κλινική τους εικόνα διαφέρει από αυτή των εφήβων ή των ενηλίκων.

Παρόλο που η συχνότητα της νόσου δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη σε αυτόν τον πληθυσμό, δείχνει να είναι μικρότερη συγκριτικά με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Η Νευρική Βουλιμία φαίνεται να γίνεται πιο συχνά εμφανής συγκριτικά με τη Νευρική Ανορεξία στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, αλλά ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τα μικρά παιδιά και τους πολύ νεαρούς εφήβους. Εξακριβωμένες περιπτώσεις Νευρικής Ανορεξίας έχουν αναφερθεί για παιδιά ηλικίας 8 χρόνων ενώ η Νευρική Βουλιμία αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τη παιδική ηλικία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι υψηλότερη σε αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια ενώ κανονικά το αντίστροφο ισχύει σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Τα συμπτώματα της Διαταραχής Λήψης τροφής στα παιδιά ποικίλλουν. Συμπτώματα ναυτίας, κοιλιακού πόνου και δυσκολία στην κατάποση μπορούν να συνυπάρχουν μαζί με ανησυχία σχετικά με το βάρος, το σωματικό σχήμα και το «πάχος». Μπορεί να εμφανίζονται φαινόμενα αποφυγής κατανάλωσης φαγητού, αυθυποβολή για εμετό και εξαντλητική άσκηση, ενώ η χρήση καθαρτικών ή εμετικών σκευασμάτων σπάνια υπάρχει.

Κάθε παιδί που εμφανίζει ανθυγιεινές πρακτικές ελέγχου βάρους ή παρουσιάζει εμμονές σχετικά με το φαγητό, το σωματικό βάρος ή σχήμα και την φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι υποψήφιο θύμα διαταραχής λήψης τροφής με συμπτωματολογία κατάθλιψης.

Ειδικοί επιστήμονες προτείνουν 5 σημεία προειδοποίησης διαταραχής λήψης τροφής σε παιδιά και εφήβους. Αυτά περιλαμβάνουν διατροφή που συσχετίζεται με:

  • στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους
  • αυξανόμενη κριτική σχετικά με το σωματικό βάρος
  • αυξανόμενη τάση για κοινωνική απομόνωση
  • διακοπή εμμήνου ρύσεως
  • αναφορές αποχής από φαγητό στα πλαίσια δίαιτας απώλειας βάρους

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα σε προβληματική διατροφική συμπεριφορά κατά την παιδική ηλικία με την ανάπτυξη διαταραχής λήψης τροφής ανά πάσα στιγμή στην μετέπειτα ζωή του ατόμου.