Δημήτρης Δελλής - Παθολόγος Διατροφολόγος

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Ιπποκράτης 4ο π.Χ. αιώνα

2,5 χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης θεωρούσε την διατροφή θεμέλιο λίθο της υγείας. Σήμερα ξερουμε οτι η παχυσαρκία ειναι νόσος (WHO 1997) και πως η σωστή διατροφή αποτελεί ενα σημαντικό Ιατρικό ζήτημα

oligothermiki-diaita

Η ΣΩΣΤΗ ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Οι διατροφικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία σχεδιάζονται για να δημιουργήσουν ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (δηλ., οι θερμίδες που λαμβάνονται να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που χρησιμοποιούνται) με τη μείωση της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας κάτω από τις ενεργειακές ανάγκες. Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες (LCDs)προσφέρουν 500-1000 kcal λιγότερες από την υπολογιζόμενη ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση του ατόμου. Η σύσταση μιας ισορροπημένης (η σωστή, ασφαλής για την υγεία δίαιτα δεν πρέπει να είναι μόνο ολιγοθερμιδική , αλλά και ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ) φαίνεται στο πίνακα που ακολουθεί:

Θρεπτική ουσία → Προτεινόμενη πρόσληψη
Θερμίδες → περίπου 500 με 1,000 kcal/day λιγότερες από τη συνήθη πρόσληψη
Ολικό λίπος → λιγότερο από το 30% θερμίδων
Κορεσμένο (ζωικό) λίπος → 8-10%
Μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο) → ως 15%
Πολυακόρεστο λίπος (σπορέλαιο) → λιγότερο από 10%
Χοληστερόλη → λιγότερο από 300 mg/ ημέρα (λιγότερο από 200 Step II αν υπάρχει υπερχοληστερολαιμία)
Πρωτεΐνη → 15%
Υδατάνθρακες → 55% ή περισσότερο
Νάτριο (αλάτι) → όχι περισσότερο από 100 mmol/ ημερησίως (περίπου 2.4 g νάτριο ή περίπου 6 g αλάτι)
Ασβέστιο → 1,000 έως 1,500 m g/ ημέρα
Ίνες → 20 με 30 g/ ημέρα